Nendre startades 1998 av Ålands fredsinstitut i Finland och kvinnoklubben Devyndarbe i Vilnius, Litauen. Centrets målgrupp är socialt utsatta familjer i en av de fattigaste stadsdelarna i Vilnius, Snipiskes. Nendre erbjuder dagvård åt småbarn och eftermiddagsverksamhet åt skolbarn samt rådgivning, handledning och utbildning åt föräldrarna. Syftet med Nendre är att ge föräldrarna och barnen en trygg och säker vardag samt möjligheter att hålla samman familjerna.
Nendre tar årligen emot ca 30 daghemsbarn och 25 skolbarn. Runt 40 familjer får socialt, pedagogiskt och psykologiskt stöd och rådgivning vid Nendre. Därtill involveras dessa personers nära släktingar och vänner i verksamheten för att nå helhetslösningar på existerande problem. Nendre är unikt i Vilnius och Litauen. Det är den enda organisationen som jobbar med hela familjen, och inte endast med barnen eller endast med föräldrarna. Verksamheten är baserad på pedagogiska och praktiska kunskaper, erfarenheter och idéer som kommer både från Litauen och Norden med utgångspunkt i demokratiskt deltagande, respekt för mänskliga rättigheter och jämställdhet.
Nendre har förändrat livssituationen för många utsatta familjer i Vilnius och gett dem möjligheten att ta makten över sina egna liv och sin framtid. Genom sina projektaktiviteter och nyskapande metoder har Nendre rönt stort intresse både lokalt, nationellt och internationellt.
Daghem
Daghemmet har öppet mellan kl. 7.00 och 19.00 mån-fre. Majoriteten av barnen kommer från familjer med ensamstående mammor eller flerbarnsfamiljer som lever under svåra ekonomiska förhållanden och behöver stöd med arbetsmarknadsintegration, hantering av krissituationer och andra svårigheter i vardagen. Fler än hälften av barnen har minoritetsbakgrund och erbjuds individuellt talpedagogiskt stöd för att underlätta deras framtida skolgång.
Dagcenterverksamhet för skolbarn
Ungdomarna kommer till centret efter skolan. Många av barnen är utsatta för mobbing och våld i skolan och i samhället p.g.a. sin sociala bakgrund. Nendre spelar en viktig roll som en ”frizon” där de kan vara sig själva och få verktyg för att hantera konflikter samt stärka sin självkänsla och integritet. Vid Nendre får de hjälp med läxläsning och
skolarbete. Individuellt stöd erbjuds för barn med läs- och skrivsvårigheter. Dessutom ordnas olika skapande, kulturella och fysiska fritidsaktiviteter. Skolbarnen äter även middag på Nendre.
Socialt bemäktande (empowerment) av föräldrarna
För föräldrarna till barnen på Nendre ordnas rådgivning, handledning och icke-formell utbildning i form av seminarier, workshops, diskussionstillfällen m.m. Många av de ensamstående mammorna är lågutbildade och saknar arbetslivserfarenhet, vilket hindrar dem från att få arbete och förtjäna sitt uppehälle. Det leder till att en del hamnar i en ond cirkel, blir deprimerade och tappar motivationen för att söka arbete eller utbilda sig. På Nendre får de stöd med att hitta en livsstrategi som förebygger social isolering och främjar barnens och familjens välmående. Även papporna har möjlighet till individuella samtal kring föräldraskap, barnuppfostran och sin roll i familjen.
Sommarläger för familjer och ungdomar
Varje år ordnar Nendre ett sommarläger för familjer med småbarn på ett lantställe i nordöstra Litauen. Dessa familjer har annars inte råd med någon annan semesteraktivitet. Målet är att stärka familjebanden och låta föräldrarna och barnen umgås i en avslappnad och naturnära miljö. Lägret pågår i 10 dagar och har ca 20 deltagare (5 familjer med 2-3 barn var samt personal). Socialt utsatta ungdomar får åka på ett liknande läger som brukar ha olika teman, t.ex. miljö, idrott, kultur m.m. Alla lägerdeltagare hjälps åt med att laga mat, sköta hushållssysslor och jobba i trädgården med stöd av socialarbetare och/eller pedagog, vilket är ett effektivt sätt att lära sig ta ansvar och träna sina sociala färdigheter. De flesta av ungdomarna upplever lägret som årets höjdpunkt.
Jämställdhetsarbete
Nendre är den första organisationen i Litauen som började använda genuspedagogik i arbetet med dagisbarn. Verksamheten syftar till att ge alla barn samma bemötande och möjligheter att utvecklas oavsett kön. Nendre initierade även den nordiska tjej- och killgruppsmetoden i Litauen. Metoden används för att främja jämställdhet, stärka ungformars integritet, självkänsla och samarbetsförmåga och samtidigt motverka våld och kränkningar. En tjej- eller killgrupp består av sex till åtta ungdomar som träffas regelbundet, oftast en gång i veckan, under vägledning av en eller två utbildade ledare. Betoningen ligger på normkritisk diskussion som kombineras med olika aktiviteter.
Erfarenhetsspridning
Nendre har en viktig roll som modellverksamhet och har spridit sina erfarenheter av socialt arbete till Kaliningradområdet (Ryssland) och till Vitryssland inom ramen för NGO-samarbete med stöd från Finlands utrikesministerium och Nordiska ministerrådet. Nendre tar årligen emot många nationella och internationella studiebesök och håller föreläsningar om sin verksamhet vid olika seminarier och konferenser.
Finansiärer och delägare
Uppbyggnaden av centret har finansierats med stöd från Finlands utrikesministerium, Nordiska ministerrådet, EU:s Phare-program och Emmaus-Åland. Numera är Nendre en självständig organisation där största delen av driftskostnaderna finansieras med lokala medel, medan utvecklings- och utbildningsinsatserna ordnas med internationell finansiering. Ålands fredsinstitut och Emmaus Åland är delägare i Nendre sedan 2008.
Personal
Nendres personal har lång erfarenhet av socialt och pedagogiskt arbete. De söker ständigt nya idéer och fortbildar sig kontinuerligt både i Litauen och utomlands. Personalstyrkan består av föreståndaren, två förskolepedagoger, en ungdomspedagog, en socialarbetare och en kock. Psykologen, talterapeuten, musikläraren och bokföraren jobbar på deltid. Därtill tar man årligen emot en till två EVS volontärer och upp till 50 gymnasieelever och högskolestuderande som gör sin praktik på Nendre.
Stöd Nendre!
Stöd gärna Nendre eller bli månadsgivare genom en inbetalning tillÅlands fredsinstituts konto i Ålandsbanken: FI22 6601 0001 2091 54, BIC AABAFI22. Märk inbetalningen ”Nendre”.
Besök Nendre!
Varje år i april hålls Nendres årsstämma med åländskt deltagande. Då finns även möjlighet för andra intresserade att besöka Nendre och Vilnius. Vid intresse kontakta gärna projektledaren Justina Donielaite vid Ålands fredsinstitut (justina@peace.ax, tel. +358 18 23238).
Nendres ABC-bok
För att uppmärksamma Nendres 7-årsdag (2005) gjorde Nendres dagisbarn och elever i Bild- och formskolan i Mariehamn en färgsprakande, rolig och spännande ABC-bok på litauiska och svenska: Lietuviu-svedu kalbu ABECELE | Litauisk-svenska ALFABETET. Boken kan köpas i Emmaus-butiken i Mariehamn.
Läs mer om:
Hur Nendre blev till>>
Nendre
Giedraiciu 16a-6, LT-09301 Vilnius, Litauen
Tel/fax +370 2 752 282
E-mail: nendre@post.5ci.lt
Länk till Nendres hemsida (på litauiska)