Ålands fredsinstitut driver projektet ”Nendre – erfarenhetsspridning” i samarbete med centret för kvinnor och barn Nendre i Vilnius, Litauen. Projektet finansieras av Finlands utrikesministerium och syftar till att sprida Nendres erfarenheter av socialt arbete bland marginaliserade samhällsgrupper till organisationer i Kaliningrad-regionen och Vitryssland.
Ålands fredsinstitut var en av initiativtagarna då Nendre grundades 1998 och har sedan dess utvecklat projektet till något som idag kallas för Nendre-modellen. Nendre erbjuder sociala tjänster till ensamstående kvinnor och deras barn och är en av de få organisationer i Litauen som jobbar med hela familjen. Nendres verksamhet omfattar bl. a. trafficking-förebyggande aktiviteter, sociala hemtjänster samt rådgivning till socialt utsatta familjer. Nendre är dessutom den enda institutionen i landet som systematiskt jobbar för ökad jämställdhet bland barn och ungdomar. Personalens kompetens bygger på nordiska erfarenheter av barnomsorg och socialt arbete som de fått genom ett flertal studiebesök och praktikperioder i Finland, Sverige och på Åland.
Under de tre första åren av projektet, 2005-2007 har följande resultat uppnåtts:
- Ett nätverk bestående av en finländsk, en litauisk, två ryska och tre vitryska NGO:s har etablerats.
- Nio nätverksmöten har ordnats för deltagarorganisationerna. Sex av dem hölls i Litauen, två i Kaliningradregionen och ett i vitryssland. Över 100 representanter från frivilligorganisationer och statliga institutioner har deltagit i mötena, som inkluderat workshops och diskussioner om frågor rörande social- och familjepolitik, social inklusion jämställdhet, organisationsutveckling och motverkande av trafficking.
- Fyra pilotprojekt, två i Kaliningrad och två i Vitryssland, baserade på erfarenheterna från centret för kvinnor och barn Nendre har initierats. Samtliga projekt har som syfte att stödja och stärka socialt utsatta grupper, till exempel ensamstående mammor, gravida tonårsflickor, föräldralösa barn, unga brottslingar och flickor som är i riskzonen för att bli offer för sexslaveri. I slutet av 2007 hade omkring 300 personer fått hjälp inom de olika projekten.
- Projektet har resulterat i fler publikationer: en manual med metoder och erfarenheter från Nendre, en uppdaterad version av handboken för tjejgruppsledare (översatt till ryska och litauiska och anpassad till lokala förhållanden), samt två publikationer om strategier för socialt arbete som utvecklats i samband med genomförandet av pilotprojekt i Kaliningradområdet.
- En grupp tjejgruppsledare har utbildats i Vitryssland och har startat tjejgruppsaktiviteter som syftar till att motverka trafficking och stärka unga tjejer i riskzonen.
- Projektet har bidragit till att vidareutveckla pedagogiska metoder och sciala träningsprogram på Nendre och har resulterat i ökad kompetens hos personalen. Speciell tonvikt har lagts vid åtgärder för att motverka trafficking och främjande av jämställdhet. Fem representanter från Nendre deltog i ett studiebesök till Ålands fredsintitut i augusti 2006 där projekten följdes upp och deltagarna fick utbildning i nordiskt jämställdhetsarbete.
Projekten:
Medborgarorganisationerna ”Hoppets stjärna” och ”Familjens uppståndelse” i Kaliningrad-regionen driver två projekt som heter ”Ung mamma” respektive ”Socialisering av socialt utslagna familjer i samhället”. Det förstnämnda projektet erbjuder socialt, medicinskt och moraliskt stöd till ensamstående minderåriga flickor samt hjälper dem att hantera psykiska och fysiska problem som uppstår under graviditeten. Under perioden september-december 2005 deltog 11 flickor i programmet. Samtliga fick friska barn, inget av barnen har hamnat på barnhem. Projektet fortsätter med en ny grupp gravida minderåriga tjejer samtidigt som de unga mammorna som deltagit i projektet tidigare får fortsatt social rådgivning och hjälp med att utveckla sina moderskapsfärdigheter.
Det andra projektet i Kaliningrad-regionen, ”Socialisering av socialt utslagna familjer i samhället”, erbjuder handledning och rådgivning till ensamstående kvinnor som saknar motivation att uppfostra sina barn och förbättra familjens levnadsförhållanden. Medan mammorna deltar i stärkande gruppaktiviteter går deras barn på konst-, sago-, dans- och lekterapi. Projektet har skapat vilja hos de ensamstående mammorna att förändra sin livssituation och ta större ansvar över sig själva och sina barn.
Fem medborgarorganisationer i Kaliningrad deltar i nätverket och programmet ”Framtidens familj”. Syftet är att forma optimala genus- och familjerelationer, att hjälpa familjer, barn och ungdomar att hitta en utväg från krissituationer och se till att varje barn får uppfostras i sin egen familj.
I Vitryssland finns fem frivilligorganisationer som jobbar med tjejgruppsmetoden i tio olika grupper.
Nätverksmöte på Åland 2008
Ålands fredsinstitut hade under veckan 9-13 juni 2008 besök av partners verksamma inom nätverket för erfarenhetsspridning; 4 från centret för kvinnor och barn Nendre i Vilnius, Litauen och 4 från Vitryssland och 4 från Kaliningrad, Ryssland.
Syftet med besöket var att ha nätverksmöte och erfarenhetsutbyte organisationerna emellan, göra studiebesök, bekanta sig med Åland och Ålands fredsinstitut och kanske framför allt att få träffa Mia Hanström, författare till boken om tjejgruppsmetoden, personligen.
Under ett besök på Lagtinget berättade Fredsinstitutets ordförande Barbro Sundback om självstyrelsen och om socialskydd och kvinnors rättigheter i Norden. Fredsinstitutets direktör Sia Spiliopoulou Åkermark informerade om Ålandsexemplet som inspiration för vardaglig konfliktlösning i mellanmänskliga relationer. Besökarna gjorde studiebesök till dagiset Blåkråkan och mödra- och skyddshemmet Tallbacken. Man har även gjort en bussutflykt till Bomarsund, Kastelholm och Jan Karlsgården.
Läs mer om deltagarnas intryck från besöket och aktuell information om deras arbete i sina hemländer här.