– I stora drag kan man säga att Åland har klarat sig väl, imponerande väl, med tanke på de begränsade resurserna. Särskilt under den väldigt aktiva och tuffa fasen på 90-talet, säger Sia Spiliopoulou Åkermark, fredsinstitutets direktör och jurist, juris doktor och docent i internationell rätt vid Uppsala Universitet.
Hon är aktuell med EU-rapporten: EU och lagberedningen på Åland, som publicerats idag. Och tillägger:
– Så vi har all anledning att känna oss nöjda. Att Åland gjort minst lika bra som många andra självstyrda regioner utifrån ett lagberedningsperspektiv, samtidigt säger några av dem som jag har haft möjligheten att intervjua, att delar av den exklusiva behörigheten, de speciella ansvarsområdena för Åland, inte har fått utvecklats lika mycket som man skulle önska på grund av EU-trycket.
Läs Sias rapport här.
Åland har varit en del av EU i 25 år. ÅSUB och Ålands fredsinstitut har fått i uppdrag av Ålands landskapsregering att utreda EU-medlemskapets betydelse för Åland. Utredningen består av flera delar som presenteras i öppna seminarier och utgivna rapporter hösten 2020 och vårvintern 2021. Dessa och vårt EU-slutseminarium, där vi även sammanfattade projektet och blickade framåt tillsammans med inbjudna gäster kan du se på vår Youtube-kanal.
Sias Spiliopoulous rapport är en av flera rapporter som getts ut under projektets gång. Alla våra rapporter hittar du i vår publikationsdatabas. Även fler EU-rapporter är på kommande i höst.