Tiisdagen 16/9 skickade Ålands fredsinstitut ut en enkät till 1000 slumpvis utvalda ålänningar. Studien ska bland annat ge en bild av ålänningarnas attityder till invandring, invandrare och integration. Ingen studie med inriktning på befolkningens åsikter om liknande frågor har tidigare gjorts på Åland.
I enkäten finns också frågor om ålänningarnas syn på sig själva. I hur hög grad anser vi oss vara ålänningar, finlandssvenskar, finländare och/eller svenskar? Och vad krävs egentligen för att någon ska betraktas som ålänning? Måste man ha åländska rötter och svenska som modersmål eller räcker det att man har bott på Åland tillräckligt länge?
Fredsinstitutet arbetar med frågor rörande mänsklig säkerhet, minoriteter och autonomimodeller och anser att identitet, invandring och integration är fenomen som är intressanta för och kan ha inverkan på alla dessa områden.
Enkäten är gjord av Bogdan State som en uppföljning av hans tidigare studie, Immigrant Integration on Åland – an exploratory study -, som gavs ut som rapport av fredsinstitutet i november 2007.
Bogdan State är intresserad av forskning kring migration, identitet och kolonialism. Han har varit på Åland under sommaren och arbetat med enkäten , men har nu återvänt till sina studier vid Amherst College i USA.
Frågor om enkäten kan riktas till informationsansvariga Susann Simolin tel. 15570, e-post susann@peace.ax.
Ålandstidningens artikel om enkäten kan läsas här.
Raporten Immigrant Integration on Åland – an exploratory study kan laddas ner här.