|
Jenny Jonstoij har arbetat |
Stockholm, april 2013
Under kvinnokommissionen, CSW, i mars diskuterades flera frågor som vi känner igen från den nordiska och även åländska debatten. Till exempel diskuterades sexuellt våld och sexuella trakasserier, våld och hat på nätet och killar och mäns roll i jämställdhetsarbetet. Ålands fredsinstitut, som länge arbetat med genusfrågor och empowerment i internationella samarbeten och som sedan 2010 driver projektet Fair Sex med syfte att förebygga sexuellt våld och sexuella trakasserier bland unga på Åland, deltog i diskussionerna på kvinnokommissionen.
Samma utgångspunkt när USA och Åland förebygger sexuella trakasserier
Under veckan i New York fick vi ta del av hur American Association of University Women (AAUW) jobbar för att kartlägga och förebygga sexuella trakasserier i skolan. Deras slutsatser kring förebyggande arbete har mycket gemensamt med Fair Sex projektets utgångspunkter – vi behöver ha en normkritiskt perspektiv och diskutera hur normer kopplade till kön skapar förväntningar på hur tjejer och killar ska vara och bete sig. Dessa diskussioner behöver starta tidigt i livet och involvera såväl tjejer som killar.
Näthat och den nya teknologins utmaningar
Ett flertal organisationer, som t ex AAUW, Scouterna och Soroptimist International lyfte fram ”date våld” och kopplingen mellan modern teknologi och trakasserier/hot på nätet som ett växande problem. Moderna teknologi innebär att vi ständigt är uppkopplade på internet och lever en stor del av vårt liv online. Det finns även GPS funktioner som gör att din geografiska plats ständigt kan vara känd för andra. Teknologin har blivit central i hur vi kommunicerar och har relationer med andra och detta gäller inte minst unga. Men teknologin kan utnyttjas för att kontrollera vad en flick- eller pojkvän gör eller är, för att trakassera eller ”hänga ut” någon på sociala medier, bloggar och communities. Möjligheten att vara anonym kan innebära grövre hot och hat på internet.
Att göra män till en del av lösningen
Två andra teman, som ligger nära fredsinstitutets verksamhet och som diskuterades i New York, är för det första vikten av att fokusera på sociala normer för att få till stånd attitydförändringar – vilket är nödvändigt för att främja jämställdheten och minska våld mot kvinnor. För det andra poängterade många vikten av att involvera killar och män mer aktivt i det våldsförebyggande arbetet eller med andra ord: att göra män till en del av lösningen snarare än att göra dem till problemet. Kanada har sjösatt ett omfattade projekt som heter ”More than a bystander” som handlar om att män uppmanas till att vara mer än åskådare och i stället aktivt säga nej till våld. Kampanjen ”Ring the bell” i Indien är ett annat exempel på samma tema som syftar till att få män att ringa på dörrklockan hos sina grannar då de hör/ser att våld utövas.
Fair Sex i Finland?
Finland arrangerade en paneldiskussion på temat ”transformera sociala normer för att förebygga våld mot kvinnor” där de berättade om sin kommande kampanj riktad mot unga. I april lanseras kampanjen, Min kropp – jag bestämmer, som fokuserar på kroppslig integritet och sexuellt självbestämmande. Helena Ewalds från Institutet för hälsa och välfärd berättade att Fair Sex-projektet är välbekant och att den finländska kampanjen har flera likheter med Fair Sex-projektet. Kampanjen kommer dock tyvärr bara finnas tillgänglig på finska.
Sammanfattningsvis gav FN-sessionen bilden av att det trots kulturella skillnader finns stora likheter i de problem som behöver tacklas i olika delar av världen vad gäller jämställdhet och våld mot kvinnor och att det också finns många och ibland sammanfallande förslag på lösningar.
Länkar:
American Association of University Women (AAUW): http://www.aauw.org
Soroptimist International: http://www.soroptimistinternational.org
Kampanjen ”Ring the bell”/ Bell bajao: http://www.bellbajao.org
Institutet för hälsa och välfärd: http://www.thl.fi/sv_SE/web/sv
Se fredsinstitutets uttalande som sänts till kommissionen i pdf här.