Ålands fredsinstitut fokuserar på specifika områden inom freds- och konfliktlösningsfältet. Tematiskt och geografiskt utgår vi ifrån Åland och Ålandsexemplet. De arbetsformer vi främst använder oss av är forskning, empowermentarbete och information.
Policy för ekologisk och social hållbarhet
Forskning och praktisk verksamhet
Ålands fredsinstitut arbetar med forskning, utbildning och information inom områdena fred, konflikt och konfliktlösning. Fokus ligger på frågor om självstyrelse, minoriteter och säkerhet, med utgångspunkt i Ålands särställning.
Fredsinstitutet är ett oberoende institut som grundades 1992. En styrelse fattar beslut om den övergripande verksamheten och ett forskarråd ansvarar för den vetenskapliga inriktningen.
Det här gör Ålands fredsinstitut:
• Bedriver forskning om självstyrelser, minoriteter och säkerhet, i egen regi och i samarbete med internationella nätverk av forskare och institutioner.
• Sprider forskningsresultat genom seminarier, konferenser, hemsida och publikationer.
• Håller utbildningar, workshops och presentationer om forskningens teman och det så kallade Ålandsexemplet, vars innehåll och tillämpning dessutom presenteras för ett stort antal besökare från hela världen.
• Arrangerar konferenser som exempelvis “Kastelholmssamtal för fred” på Kastelholms slott på Åland.
• Driver eller deltar i lokala och internationella nätverk och projekt som främjar dialog, demokratisering, jämställdhet och icke-våld.
• Erbjuder medling i enlighet med lagen om medling vid brott och vissa tvister (1015/2005) genom Ålands medlingsbyrå och dess frivilliga medlare.
Vision
Ålands fredsinstitut vill
– vara en bas för kunskap om ålandsexemplet och fredsrelaterade frågor,
– påverka samhällsutvecklingen genom spridning av nämnda kunskap genom publikationer, rapporter, seminarier och föreläsningar,
– samt vara en såväl lokal som internationell mötesplats för utbyte av erfarenheter och kunskap.