Ålands fredsinstitut har tagit initiativ till en antologi om demokratins idéer, utveckling och förutsättningar på Åland.
Projektet för samman författare och forskare med anknytning till Åland eller Ålandsfrågor, från olika vetenskapsgrenar, däribland tre av fredsinstitutets medarbetare. Arbetet med antologin stärker den tvärvetenskapliga forskningsmiljön på Åland och bidrar till kunskapsutvecklingen om samhällsfrågor. Forskarna skärskådar relationen mellan självstyrelse och demokrati som en del av demokratiutvecklingen i Finland, Norden, Europa och världen. Frågor om delaktighet, rättssäkerhet och demokratin i vardagen står i fokus.
Boken hoppas kunna bidra till en bredare samhällsdiskussion om vad demokrati är idag för ett litet samhälle i ett självstyrt örike och för alla människorna som bor här.
Projektet pågår under 2019-2020 och färdigställs under 2021.
Projektet har fått stöd bl.a. av Ålands kulturstiftelse.
Följande forskare och skribenter medverkar i bokprojektet: Ida Hughes Tidlund, Calle Koskela, Janne Holmén, Richard Palmer, Susann Simolin, Ida Jansson, Bjarne Lindström, Petra Granholm, Maria Ackrén, Kenth Häggblom, Sanna Roos, Åsa Gustafsson. Fotourval: Staffan Beijar (Ålands museum). Redaktör: Sia Spiliopoulou Åkermark.
Kontakt:
Sia Spiliopoulou Åkermark
projektledare
sia[at]peace.ax