Den 4 maj lanseras kampanjen FAIR SEX. Posters med teckningar som handlar om sexuella situationer sätts upp i skolor och på ungdomsgårdar. På kvällen anordnas, i samarbete med Mariehamns stads ungdomsbyrå, ett event för högstadieungdomar på Uncan, där vi visar film, käkar godis och pratar om de frågor som ingår i kampanjen. Hela kampanjen finns på facebook.
Kampanjens syfte är att uppmuntra till samtal om sex och relationer, ömsesidighet, respekt och jämställdhet bland ungdomar.
Medier, porrfilmer och skolornas sexualundervisning ger ibland helt olika budskap om sex. Ofta saknas en diskussion om relationer, respekt, värderingar och jämställdhet i samband med sex. Kampanjen FAIR SEX vill få unga att fundera över grundläggande frågor som:
Vad vill jag? Hur ska jag uttrycka det jag vill? Hur vet jag vad den andra vill? Hur ska jag förhålla mig till vad andra tycker?
Att prata om och fundera på sådana frågor kan ge ökad chans att få positiva sexuella upplevelser och minskad risk för att själv utsättas eller utsätta någon annan för kränkande behandling.
Kampanjen är en del av projektet “Utmana könsroller för att motverka sexslaveri” som drivs av Ålands fredsinstitut och den lettiska organisationen Resurscenter för Kvinnor, Marta, och finansieras av Central Baltic Interreg IVA-programmet och Ålands landskapsregering.
Projektet är förebyggande och syftar till att främja jämställdhet mellan könen och att förebygga alla former av sexuellt våld, inklusive trafficking. I fredsarbete ingår att motverka våld, främja fredlig konfliktlösning på alla plan och stärka individens förmåga till aktivt deltagande i samhället. Därför arbetar fredsinstitutet preventivt med jämställdhetsarbete riktat mot unga.
Vad handlar kampanjen om?
FAIR SEX-kampanjen riktar sig till ungdomar och vill uppmuntra till samtal om sex och relationer, ömsesidighet, respekt och jämställdhet. Vi vill uppmärksamma de sexuella förväntningar och normer som unga personer förhåller sig till samt uppmuntra till ett öppet och skamfritt samtalskilmat där dessa förväntningar och erfarenheter kan diskuteras. Vi vill också skapa utrymme för diskussioner om vad ömsesidighet och respekt betyder, i såväl etablerade relationer som tillfälliga möten. Genom att tala öppet om sex och relationer kan man skapa sig en klarare bild av vad som känns och är rätt och fel och hur man kan uttrycka det och därmed få bättre möjligheter att undvika att utnyttja någon eller själv bli utnyttjad. Kampanjen är en del av ett preventivt arbete som syftar till att förebygga alla typer av sexuellt våld .
Bakgrund
Den svenska debatten ”prata om det” har lyft fram vikten av att prata om negativa sexuella upplevelser samt att vi behöver fundera över och prata om våra egna och andras gränser, om gråzoner och övertramp som förekommer i sexuella situationer. För några år sedan drevs också en kampanj i Sverige kallad ”okejsex” som syftade till att synliggöra och att öka medvetenheten om olika former av sexuellt våld. Kampanjen syftade till att uppmärksamma svåra frågor genom positiva och stärkande budskap, inte förmanande eller moraliserande. Inför den internationella kvinnodagen den 8:e mars och i anslutning till Ålands lagtings hemställanmotion om förändrad sexuelbrottslagstiftning – arrangerade Ålands fredsinstitut debatten ”Hur kan sexuellt våld förebyggas”. Debatten behandlade det nya lagförslaget, vilka könade normer som ligger till grund för att sexuellt våld förekommer samt vilka preventiva åtgärder som behövs för att motvera sexuellt våld.
Varför gör vi den här kampanjen?
Det genomslag ”prata om det”- debatten fått visar på att det dels finns ett behov av att diskutera dessa frågor, dels på att många av de negativa upplevelserna ägde rum i unga år. En stor majoritet av de som berättat sin historia i ”prata om det”- debatten är vuxna, från 20 år och uppåt, som beskriver en situation som hände dem när de var mellan 13 och 20 år. Av den anledningen verkar det vara nödvändigt att tidigt börja diskutera dessa frågor som en del i ett preventivt arbete för att förhinda sexuella kränkningar och våld. Utifrån ungdomsarbete, som t ex tjej- och killgrupper, vet vi också att sex och/eller funderingar kring sex och relationer är ständigt närvarande och ett populärt samtalsämne i ungas vardag. Vi vet också att det finns starka normer kopplade till sexuella beteenden och praktiker som inte sällan ser olika ut för tjejer och killar. Killar förväntas ofta ta sexuella initiativ, vara sexuellt intresserade samt ha många sexuella partners. Tjejer å andra sidan förväntas i högre utsträckning vara restrektiva gällande sexuella partners, för att undvika dåliga rykten, samtidigt som de förväntas vara tillmötesgående och till exempel ”ställa upp” på sex för att tillgodose partnerns behov. Dessa normer kan både vara svåra att tala om och bryta. Genom FAIR SEX – kampanjen vill vi uppmärksamma de sexuella förväntningarna samt skapa utrymme för diskussioner om vad ömsesidighet och respekt betyder i såväl relationer som tillfälliga möten.
Hur?
Kampanjen kommer att riktas både direkt mot målgruppen via Internet, utomhusannonser, skolor och arenor som ungdomar vistas på och indirekt via de vuxna som ungdomar kommer i kontakt med i sin vardag, till exempel tjej- och killgruppsledare som tar upp kampanjens tema för diskussion i sina kill- och tjejgrupper. Ett lanseringsevenmang riktat mot ungdomar hålls den 4: e maj i sammarbete med Mariehamns ungdomsbyrå, där materialet och temat presenteras för och diskuteras med unga.
Vem står bakom kampanjen?
FAIR SEX- kampanjen är en del av projektet ”Utmana könsroller för att motverka sexslaveri” som drivs av Ålands fredsinstitut och den lettiska organisationen Resurscenter för kvinnor, Marta, som finansieras av Central Baltic Interreg IVA-programmet och Ålands landskapsregering. Projektet är förebyggande och syftar till att främja jämställdhet mellan könen och förebygga alla former av sexuellt våld, inklusive trafficking. Genom bland annat informationssatsningar och tjej- och killgruppsverksamhet vill projektet utmana destruktiva könsnormer, förebygga sexuellt våld och främja jämställdhet mellan könen. I fredsarbete ingår att motverka våld, främja fredlig konfliktlösning på alla plan och stärka individens förmåga till aktivt deltagande i samhället. Därför arbetar fredsinstitutet preventivt med jämställdhetsarbete riktat mot unga.
Kampanjen stöds också av Fältarna och Ungdomsbyrån vid Mariehamns stad.
DEBATTARTIKEL, publicerad i Ålandstidningen och Nya Åland 4.5.2011
Behöver unga verkligen prata mer om sex?
Unga personer matas dagligen med olika budskap om sex. Tjejtidningarna är fulla med tips på ”hur du gör det skönt för honom”, ”vad din kille vill, men aldrig vågat fråga om” eller ”hitta din g-punkt, få ett bättre sexliv”. På internet finns lättillgänglig pornografi som oftast ger en skev bild av sex och i skolan ges information om preventivmedel, graviditeter och könssjukdomar. Könsord och anspelningar på sex ingår också i vardagliga samtal unga emellan.
Lägger man ihop allt detta, kan man tycka att det sista unga behöver är att höra och prata MER om sex.
Men medier, porrfilmer och skolornas sexualundervisning ger ibland helt olika budskap om sex. Dessutom saknas ofta en diskussion om relationer, respekt, värderingar och jämställdhet i samband med sex. Vi menar därför att det finns en viss typ av sexprat som det behövs mycket mer av. Sådant sexsnack som handlar om:
Vad vill jag?
Hur ska jag uttrycka det jag vill?
Hur vet jag vad den andra vill?
Hur ska jag förhålla mig till vad andra tycker?
Att prata om sex på det här sättet kan ge ökad chans att få positiva sexuella upplevelser och minskad risk för att själv utsättas eller utsätta någon annan för kränkande behandling.
Ålands fredsinstituts kampanj FAIR SEX tar upp just den här typen av frågor. Posters med teckningar som handlar om sexuella situationer sätts upp i skolor och på ungdomsgårdar. Den 4 maj anordnas, i samarbete med Mariehamns stads ungdomsbyrå, ett event för högstadieungdomar på Uncan, där vi visar film, käkar godis och pratar om de frågor som ingår i kampanjen. Hela kampanjen finns på facebook.
Kampanjen är en del av projektet ”Utmana könsroller för att motverka sexslaveri” som drivs av Ålands fredsinstitut och den lettiska organisationen Resurscenter för Kvinnor, Marta, och finansieras av Central Baltic Interreg IVA-programmet och Ålands landskapsregering. Projektet är förebyggande och syftar till att främja jämställdhet mellan könen och att förebygga alla former av sexuellt våld, inklusive trafficking. I fredsarbete ingår att motverka våld, främja fredlig konfliktlösning på alla plan och stärka individens förmåga till aktivt deltagande i samhället. Därför arbetar fredsinstitutet preventivt med jämställdhetsarbete riktat mot unga.