FN-organet mot brott och narkotika, UNODC, uppskattar i en rapport (2006) att omkring fyra miljoner människor världen över varje år blir offer för människohandel, varav ungefär 80% för sexuell exploatering. Den absoluta majoriteten av dessa är kvinnor och barn. Flera internationella organisationer varnar för en ökning av människohandel i samband med den globala ekonomiska krisen.
Finland undertecknade Europarådets konvention om åtgärder mot människohandel den 29 augusti 2006. Syftet med konventionen mot människohandel är att förhindra och bekämpa handeln med människor och samtidigt garantera jämställdheten mellan könen. Konventionsparterna åläggs att genomföra olika slags åtgärder för att effektivera förhindrandet av och kampen mot människohandel. Staterna skall bl.a. ordna upplysning- och utbildningskampanjer samt vidta insatser inom forskning och information. Parterna förbinder sig också att genom olika åtgärder minska efterfrågan på sådana tjänster som tillhandahålls av människohandelns offer. I konventionen uppmuntras staterna även till samarbete med det civila samhället.
Ålands Fredsinstitut har varit engagerad i verksamhet som ämnar förebygga människohandel framförallt i Litauen, Vitryssland och Kaliningrad. Samarbetet med organisationer i Lettland började under 2009. Den nordiska tjej- och killgruppsmetoden har använts som det huvudsakliga hjälpmedlet för att förebygga människohandel och främja jämställdhet i de medverkande länderna.
Tjejgruppsmetoden
Tjejgruppsmetoden har utvecklats i Norden, huvudsakligen i Sverige, Finland och på Åland. En tjejgrupp består av sex till åtta tonårstjejer som möts regelbundet under vägledning av en eller två kvinnliga ledare. Gruppen består vanligtvis av tjejer inom en viss åldersgrupp. Den begränsade storleken på gruppen främjar en känsla av säkerhet. Betoningen ligger på diskussion, som fokuserar på att se samhället ur ett genusperspektiv och att synliggöra de strukturella orättvisor som unga kvinnor på grund av av sitt kön konfronteras med varje dag. Det är tjejerna själva som föreslår diskussionsämnen och andra aktiviteter. Tjejgrupperna ger tjejer möjligheten att samlas på deras egna villkor, utan killar. Detta ger tjejerna tillräckligt med rum för att föra fram sina riktiga personligheter och att känna sig respekterade och accepterade för den de är. Tjejgruppen hjälper tjejer att forma egna värderingar och att inte influeras för mycket av andra ungdomar i socialt utsatta situationer. Tjejgruppsmetoden har hittills introducerats i Litauen, Vitryssland och Kaliningrad för att motverka trafficking och andra sociala risker. Under 2010 kommer metoden att introduceras i Lettland.
Läs mer om metoden här.
Killgruppsmetoden
Killgruppsaktiviteter är organiserade på samma sätt som tjejgruppsaktiviteter med ett starkt fokus på jämställdhet och på att bygga upp en förståelse för könsutveckling i samhället. Killgruppen fungerar som en plats där samhällets maskulina normer och maskulina ideal problematiseras och ifrågasätts. Under killgruppsmötena har tonårskillar möjligheten att diskutera ämnen som jämställdhet och makt såväl som deras egna beteendemönster och attityder till kvinnor. Under 2009 lanserades killgruppsverksamheten i Litauen, Kaliningrad-regionen och Vitryssland.
Utbildning för tjejgruppsledare i grannländerna
Den första utbildningen för tjejgruppsledare organiserades i Litauen i november 2003 på initiativ av Ålands Fredsinstitut. Sedan 2004 har utbildningarna arrangerats i samarbete med ’Missing Persons’ Families Support Centre’ (Vilnius, Litauen) inom ramarna för projektet ”Girl Power i Litauen”. Det huvudsakliga målet med projektet är att stödja jämställdhet och förhindra litauiska tjejer från att falla offer för sexslaveri. Projektet har hittills resulterat i 40 grupper, som inkluderar mer än 300 tjejer från utsatta bakgrunder. I 2007 utbildades en grupp på 11 litauiska ledare till utbildare som har sedan dess hållit utbildningar för andra tjejgruppsledare både i Litauen och i grannländerna (Vitryssland och Kaliningrad-regionen).
Rapporterna för de senaste utbildningarna finns här
Interregprojektet ”Utmana könsroller för att motverka sexslaveri”
Från oktober 2009 till december 2011 genomför Ålands fredsinstitut tillsammans med partnerorganisationen ”Resurscenter för kvinnor, Marta” i Lettland projektet ”Challenging Gender Roles for Prevention of Trafficking” med målet att utmana könsstereotypa uppfattningar för att på så vis bekämpa könsrelaterat våld och sexslaverI. Läs mer
Positiva omdömen om tjejgruppsmetodens effektivitet
Jone Sestakauskaite, studerande vid programmet för europeiska studier vid Malmö universitet, har skrivit sin C-uppsats om tjejgruppsarbetet vid Nendre, ett center för kvinnor och barn i Vilnius, Litauen som grundades av Ålands fredsinstitut och kvinnoklubben Devyndarbe år 1998. Jone har studerat effekterna av tjejgruppsmetoden som ett sätt att främja jämställdhet och därmed förebygga sexslaveri.
I sin uppsats drar hon slutsatsen att tjejgruppsmetoden är ett effektivt verktyg för att förebygga traficking. På gruppmötena ökar medvetandet om såväl direkta risker som underliggande faktorer till trafficking, så som sociala orättvisor och ojämställda relationer mellan kvinnor och män. Författaren ger också rekommendationer för framtida arbete mot trafficking.
En kort sammanfattning av C-uppsatsen på engelska kan laddas ner här.
Manual om tjejgruppsmetoden publicerad på ryska
International organization for migration (IOM) Vilniuskontoret, Litauen har i samarbete med Ålands fredsinstitut publicerat en manual om tjejgruppsmetoden på ryska. Manualen är skriven av Mia Hanström och har kompletterats med erfarenheter från arbete med tjej- och killgrupper i Kaliningrad, Ryssland. Manualen lanserades i Kaliningrad den 10 juni 2010.
Manualen, som alltså är på ryska, kan laddas ner här. |